Vzdrževanje lesenih podov

Za čim daljšo obstojnost lesenih talnih površin je zelo pomembna pravilna uporaba in pravilno vzdrževanje.

Lesene talne površine, ki so lakirane, oljene ali oljene in voskane so občutljive na razne raze, zato pazimo, da na površino s čevlji ne zanesemo peska.

V izogib poškodbam lesene talne površine na noge pohištva nalepimo filc. Stoli na koleščka imajo običajno plastična koleščka, ki jih moramo zamenjati za gumijasta in s tem preprečimo vdrtine na lesenih talnih oblogah.

Potrebno je vzdrževanje relativne zračne vlage med 50% in 60 %, s tem dosežemo stabilnost lesa. Ob previsoki ali prenizki relativni zračni vlagi parket absorbira zračno vlago in spreminja volumen. Paziti je potrebno, da ne prihaja do razlitij tekočin.

Z vzdrževanjem lesene talne površine lahko začnemo šele po 2 do 3 tednih (pri tovarniško lakiranem parketu takoj). Parket, ladijski pod ali oblogo iz lesenih kock čistimo z ometalom, omelom ali s sesalcem za prah. Manjšo umazanijo odstranimo z vlažno, dobro ožeto krpo. Nikoli ne smemo uporabljati agresivnih čistilnih pripomočkov. Poškodovali bi lak, zaradi česar bi lahko vlaga in umazanija prodrla do lesa.

V prostorih s talnim ogrevanjem temperaturo povišujemo postopoma, približno od 1 do 3 º C na dan, dokler ne dosežemo temperature, pri kateri se bodo pozneje ogrevali prostori.